Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

Követés Leet
( 0 követő )
X

Követés Leet

E-mail :*
Szeretem
Szeretem
0
Tetszik
Tetszik
0
Vicces
Vicces
0
Felháborító
Felháborító
0
#?!
#?!
0
Nem értem
Nem értem
0
Betöltő ikon
Hirdetés
Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

0:00

2024.04.02. – Hosszú évekig a 60 Hz-es LCD monitorok uralták a piacot. Ez azt jelenti, hogy az adott képernyő másodpercenként 60 alkalommal frissíti a megjelenített képet. Böngészés, sima alkalmazások esetében ennek töredéke is elég lehetne, ám már egy-egy Windows görgetés, ablak rendezgetés is elegendő sokak számára, hogy rájöjjenek a 120, 144, netán 240 Hz-es monitorok tényleg minőségi ugrást jelentenek. A játékokról nem is beszélve, ahol a gamerek jelentős része szintén pillanatok alatt megtapasztalhatja a folyamatosabb képet. Egy ideje már a modern, felsőbb kategóriás telefonok is áttértek a nagyobb képfrissítésre, nem is igazán találunk 120 Hz alatti kijelzővel felvértezett flagship telefonokat.

Mindenki ismer azonban olyan embereket is, akik valamiért egyáltalán nem veszik észre a 60 és 120 Hz közötti eltéréseket. Legyen szó akár gaming monitorról, akár telefonképernyőről, egyszerűen nem tudják megmondani vakteszten sem, hogy melyik a fejlettebb megjelenítő. Azt már korábban igazolta több tanulmány is, hogy a gamerek szemei fejeltebbek, sőt, maga a játék is edzi a vizuális érzékelést. Akik aktívan játszanak, egyszerűen több képkockát képesek érzékelni az esetek nagy részében.

Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag

A Trinity College Dublin kutatása a fenti kérdéskört próbálta boncolgatni. Összesen 88 résztvevővel láttak neki a kísérletnek, melynek a célja nem volt más, minthogy kiderítsék, valóban lehetnek-e különbségek ilyen téren az egyes emberek között. Az életkorokat tekintve 18 és 35 év közötti alanyokat vizsgáltak. Gyakorlatilag arra voltak kíváncsiak, hogy mi az a határérték, ahol egy adott személy vizuális rendszere képes még megkülönböztetni az eltérő jeleket. Ebben az esetben a különböző frekvenciájú fényvillanások jelentették az eltérő jelet.

Voltak olyan részvevők, akik már 35 másodpercenkénti (azaz 35 Hz-es) felvillanást is folyamatosnak érzékelték, míg voltak olyanok is, akik 60-nál több felvillanást sem láttak még teljesen folyamatosnak. Ismét sikerült tudományosan bizonyítani, hogy akár JELENTŐS eltérések is lehetnek abban, hogy az egy adott ember szeme és a vizuális rendszere milyen gyorsan képes feldolgozni az adott jelet egy másik emberhez képest. Az is kiderült a tanulmány során, hogy a nemek közti eltérés elhanyagolható, azaz nem emiatt uralják az esportok jelentős részét férfiak. A tudomány tehát továbbra is bebizonyította, hogy van, aki több FPS-t láthat, mint az átlag.

A mérőműszer

Külön érdekesség, hogy a ismeretségi körömben is leolvashatóak ilyen jellegű eltérések. Legutóbb a véletlenül 240 Hz helyett 120 Hz-re állított monitoromon, Windows-ban böngészve is kiszúrtam néhány másodperc alatt, hogy nem stimmel valami, „akadozik” a kép. Ezzel ellentétben egyik közeli ismerősöm sokszor a 144 Hz és 60 Hz közötti különbséget sem veszi észre, melynek köszönhetően akár órákig, napokig is 60 Hz-en használja a monitort. Úgy tűnik, hogy tényleg komoly különbségek lehetnek az emberek között ilyen téren is. 

Forrás: Dexerto

Ezt láttad már?

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

The post Tudományosan bizonyították, hogy van, aki több FPS-t lát, mint az átlag appeared first on Leet.

What’s your Reaction?
Szeretem
0%
Szeretem
Tetszik
0%
Tetszik
Vicces
0%
Vicces
Felháborító
0%
Felháborító
#?!
0%
#?!
Nem értem
0%
Nem értem
A hír nem ért véget és a szerző kéri, hogy a további részleteket egy külső linken tekintse meg majd térjen vissza ide. A hír folytatásához kattints a "Tovább olvasom" gombra:
Tovább olvasom
0

Nincs hozzászólás

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?