Szeretem
Szeretem
0
Tetszik
Tetszik
0
Vicces
Vicces
0
Felháborító
Felháborító
0
#?!
#?!
0
Nem értem
Nem értem
0
Betöltő ikon
Hirdetés
Magyar politikusok pénzért orosz propagandát terjeszthettek Magyarországon

0:00

[sz]Malinovszki András / Fotó: rarrarorro / Fotó: Getty Images[sz]

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írja a német Der Spiegel című lap.

A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe portálon keresztül terjesztette az orosz narratívát, aminek célja többek között az Európai Unió eltántorítása volt Ukrajna további megsegítésétől az Oroszország elleni harcban – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Fiala tájékoztatása szerint a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, ami „súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. A csoport tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, de a cseh miniszterelnök erről bővebben nem beszélt.

A Deník N nevű cseh napilap arról is írt, hogy a Voice of Europe híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A portál szerda estére már nem volt elérhető.

Az európai politikusok, akik a VOE-nek dolgoztak, egyenesen Oroszországból kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

A Deník N információ szerint a pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kapták. A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében. Oknyomozásuk alapján a Voice of Europe mögött az oroszpárti ukrán oligarcha, Vlagyimir Putyin személyes jóbarátja, Viktor Medvecsuk áll.

Arról egyelőre nincs konkrét információ, hogy mely politikusok érintettek az ügyben.

via hvg.hu

What’s your Reaction?
Szeretem
0%
Szeretem
Tetszik
0%
Tetszik
Vicces
0%
Vicces
Felháborító
0%
Felháborító
#?!
0%
#?!
Nem értem
0%
Nem értem
A hír nem ért véget és a szerző kéri, hogy a további részleteket egy külső linken tekintse meg majd térjen vissza ide. A hír folytatásához kattints a "Tovább olvasom" gombra:
Tovább olvasom
0

Nincs hozzászólás

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?