Adóbevallás: elbukja a 160 ezres személyi kedvezményt, aki nem mutat be igazolást

Adóbevallás: elbukja a 160 ezres személyi kedvezményt, aki nem mutat be igazolást

0:00

A 2024-es évben ismét tovább emelkedett a személyi adókedvezmény súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén, továbbá azoknál, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. Az idén már arra is van lehetőség, hogy a személyijövedelemadó-kedvezményt igazolt súlyos betegségük esetén havonta igénybe lehessen venni – idézi a portál a femina.hu összefoglalóját.

2024-ben ez a kedvezmény 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent. Az ide tartozó egészségügyi problémákat a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet melléklete részletezi. Az igen hosszú listán egyebek közt olyan betegségek találhatók, mint számos szívbetegség, az 1-es és 2-es típusú diabétesz, a gluténérzékenység, a laktózintolerancia, a gerincoszlop elváltozásai, a fiatalkori reumás ízületi gyulladás és a pikkelysömörhöz vagy bélbetegséghez társult ízületi gyulladás.

A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér függvénye.

Az ide tartozó betegségekben szenvedők az igazoláson feltüntetett kezdőnaptól az 5 éves elévülési időn belül,

visszamenőleg, az éves személyijövedelemadó-bevallás(ok) önellenőrzésével is visszaigényelhetik az összeget.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni, szerepelnie kell rajta a dátumnak, ami a betegség kezdetét jelzi.

Amennyiben valaki év közben kérvényezi az adókedvezményt, a munkáltatójának kell leadnia a papíralapú nyilatkozatot, ez esetben a nettó havi bér növekszik a kérdéses összeggel. A kedvezményt az adóköteles jövedelem adójából írják jóvá, melyet a betegség fennállásától lehet kérvényezni egészen a gyógyulásig.

The post Adóbevallás: elbukja a 160 ezres személyi kedvezményt, aki nem mutat be igazolást first appeared on 24.hu.

A hír folytatásához kattints a "Tovább olvasom" gombra:
Tovább olvasom
0

Nincs hozzászólás

No comments yet

Vélemény, hozzászólás?